jueves, 11 de febrero de 2016

Perill: Erugues!

PROCESSIONÀRIA DEL PI


A causa del poc fred que està fent ja estan apareixent les erugues processionàries i sembla que aquest any serà un gran problema.
Erugues al niu. Montjüic (Barcelona) 
Volem alertar-vos i que tingueu precaució per això tornem a insistir deixant una mica més d'informació general sobre els perills, els símptomes i de com actuar. Saber què fer en cas de contacte pot evitar lesions molt greus i fins i tot la mort dels nostres gossos.
Cada eruga disposa al llarg del seu cos d'uns 500.000 pèls que són com petits dards o fletxes enverinats. El seu petit tamany i el fet que es puguin desprendre amb facilitat, implica un risc important d'urticària, no només per contacte directe sinó també per via aèria a través de l'efecte de corrents de vent
A causa del canvi climàtic cada vegada hi ha més i, a més, tant en bosc com en zones urbanes. Per això mateix, encara que òbviament on solen estar és en les pinedes, també ens podem topar amb elles en jardins i parcs públics en gairebé totes les ciutats.


SÍMPTOMES, COM RECONÈIXER

La localització més freqüent és l'oral (parlem llavors d'estomatitis) que, al seu torn, es pot classificar en glositis (llengua) o quilitis (llavis).
La toxina que s'allibera dels pèls de l'eruga és una halo proteïna, que ocasiona una potent reacció inflamatòria perllongada per la permanència dels pèls que es queden clavats a la zona mucocutània gràcies a la seva particular estructura.
La simptomatologia clàssica és la del contacte oral: l'animal demostra nerviosisme, actes de deglució ràpids, es toca la boca amb les potes, hipersalivació (ptialismo); en pocs minuts desenvolupa glossitis, estomatitis, fins a la incapacitat de tancar la boca.
Si l'eruga ha estat ingerida l'animal tindrà vòmits.
El resultat pot ser des de la necrosi de part de la llengua a la mort: si la infecció arriba a la laringe pot morir-se per asfíxia.


QUÈ FER

El ràpid diagnòstic és fonamental per limitar les seqüeles, és important que acudiu urgentment al veterinari.
Un niu a terra. Montjüic (Barcelona) 
Rentar la llengua o la zona afectada amb aigua calenta, ja que la calor desactiva la toxina. Altres alternatives són el vinagre o el sabó; mai s'ha de fregar la part lesionada, ja que així trencarem els pèls danyats alliberant després la toxina.
El tractament mèdic es basa en l'ús de corticoides d'acció ràpida, intravenosos o intramusculars, associats o seguits en els dies següents per antihistamínics. (Sembla que el Urbason ens ajuda a frenar l'evolució de la inflamació i ens dóna un marge de temps per anar al veterinari, així que us aconsellem que consulteu al veterinari i que el tingueu en el vostre farmaciola per precaució):
Si el pacient és un Shar-Pei, hem d'evitar sempre la "dexametasona" i utilitzar "metilprednisolona". S'han descrit i comprovat en diversos casos també l'eficàcia d'injeccions locals de corticoides prèvia sedació de l'animal si es tracta de zones molt sensibles, com la llengua.
L'administració d'antihistamínics es pot fer preferentment associada a corticoides. És recomanable associar un protector gàstric per minimitzar els efectes secundaris dels corticoides en l'aparell digestiu.


ON TRUCAR PER DONAR AVÍS (A BARCELONA)


Al telèfon 012 us donaran el telèfon de civisme de cada província, però aquí us deixem el de Barcelona ciutat 900 226 225, on podem donar part d'en quin lloc es troben per intentar entre tots que l'ajuntament pugui actuar amb més rapidesa.

No hay comentarios:

Publicar un comentario